Når nettene blir lange og kulda setter inn er det viktig at bilen er klar for den nye årstiden. -Eller årstidene, som vi kan oppleve i Namdalen … Forhandlerne i Bilbyen Namsos har laget en sjekkliste for en trygg ferd på vinterveien:

1
Mytji lys (og mytji mørke)

Det første man merker med overgangen fra høst til vinter, er som regel at det blir mørkere og mørkere for hver dag som går. Under elgjakta trekker som kjent alle namdalens elger uti veibanen, og da er det viktig med gode lys, og ikke minst; lys som virker. Ta en gjennomgang av alle lys og vær sikker på at de virker som de skal. Når du skraper vinduene, er det også viktig å skrape lyktglassene. Med et tykt frostlag på glasset mister du naturligvis mye lys.

2
Et godt grep

«Oi, kom det snø i natt!?» og «Oi, i dag må jeg visst skrape vinduene, håper ikke det har speika på veien like mye …». Høres det kjent ut? Fra 16. oktober er det lov å kjøre med piggdekk i de to nordligste fylkene, mens i resten av landet er tilsvarende dato 1. november. Men husk, du som sjåfør er alltid ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Er det meldt kaldt, glatt føre eller snø kan du legge om før 1. november. I tillegg til vinterdekk med godt veigrep, er det også viktig å sjekke lufttrykket og mønsterdybden (minst 3 mm, men helst 4). Husk at dekk går ut på dato, og det anbefales ikke å bruke dekk som er eldre enn seks år.

Forhandlerne i Bilbyen Namsos tilbyr dekkhotell for riktig oppbevaring av sommer- og vinterdekk. Benytter du deg av av et dekkhotell, kan du være trygg på at dekkene gjennomgår en grundig sjekk før de settes på. På dekkhotellene blir dekkene oppbevart riktig, de blir vasket og klargjort, og kunden får tilstandsrapport før hver omlegging.

3
Unngå flatt batteri

Batteri + kulde = dårlig kombo. En av de største utfordringene med bil og vinter, er at batteriet fort blir flatt. Bruker du bilen daglig er det mindre sjanse for at det skjer, men om batteriet er 5-7 år gammelt, og bilen ikke er så ofte i bruk, da bør du være obs. Ladespenningen bør være 14,4 V,. Alle forhandlere i bilbyen Namsos kan sjekke ladespenningen for deg. En ladekabel kan være lur å ha hjemme sånn at du kan lade batteriet over natta ved behov. Ellers er det lurt å rengjøre batteripolene for irr, og polskoene bør smøres med vaselin eller annet fett. Elbiler har også et 12-voltsbatteri som bensin- og dieselbiler har, og dette må også lades opp. Og for all del: husk at elbilens rekkevidde reduseres med 20-30 prosent om vinteren. Du kommer deg sikkert fra Namsos til Lierne, men har du ikke ladekabelen med deg, risikerer du å få en hvit jul.

4
Gjør et brekk

– Med håndbrekket altså. Bruker du håndbrekket jevnlig unngår du at det fryser, noe det har lett for å gjøre i kulda. Har du en eldre bil er dette relevant, men på biler som er nyere enn 5-7 år, er det sjeldent et problem.

5
Sjekk vindusviskerne

Vindusviskere må sjekkes jevnlig, og da er det gummien du skal se på. Sjekk at den er hel og ren, og bytt viskere om gummien har morknet og takket for seg. Vanlig levetid er som regel ett år, men det kommer litt an på hvor mye du kjører, og om du ofte er på Vestlandet.

6
Pass på væskebalansen

Frostvæske er viktig, og det er lurt å sjekke den, og hvor mange minus kjølvannet tåler. Blir det for lite frostvæske, kan kjølvannet fryse, og er du riktig så uheldig da, kan det sprenge og slå sprekker i radiator eller andre deler og du får et motorhavari. Stikk innom din forhandler i Bilbyen Namsos for å sjekke frostvæsken om du er usikker.

8
Ny smurning

Vann som samler seg langs dørlister og i dørlåser fryser om det blir kaldt, og da er det ikke sikker du får opp døra. Trikset er å bruke silikonstift på dørlister og låseolje i alle låser. Voila!

9
Ha bagen klar!

Det kan høres litt overdrevet ut, men om du er riktig så uheldig, kan det være livbergende. En bag med «overlevelseskit» bestående av batterilader, startkabler, spade, slepetau, dekkvask/rens, lommelykt og varme klær (boblejakke, lue, votter og varmt fottøy) er svært lurt å ha liggende i bilen om vinteren. Om du skal på langtur over fjellet kan det også være greit å ha med termos med noe varmt å drikke, matpakke og et pledd. Husk at du ikke skal ha tykke klær innom bilbeltet, og at du skal være våken og opplagt når du kjører. Ha også nummeret til bergingsbilen tilgjengelig. Man vet aldri.

Synes du dette var litt mye? Kom innom en av merkeforhandlerne i Bilbyen Namsos, så kan de ta vintersjekken for deg. Da er er du sikker på at bilen din er klar for Kong Vinter.